City of Angels

on

Heräsimme Venturasta, Los Angelesin pohjoispuolelta. Aamupala nautittiin rantapromenadin penkillä, ja sen jälkeen käytiin tutustumassa mukavan näköiseen pikkukaupungin pääkatuun. Lähempää tuttavuutta tehtiin erääseen italialaistyyppiseen kahvilaan, jossa istuttiin toista tuntia tietokoneen ääressä käymässä usean rintaman paperisotaa erilaisia ja erimaisia byrokraatteja vastaan.  Kahvitkin juotiin.

Matka jatkui etelään. Seuraava etappi Malibu Beach. Ohjelmassa oli lounastauko. Olimme varautuneet kotonamme yleisen ohjeistuksen mukaisesi siihen, että maanjäristys saattaa iskeä koska tahansa, ja siksi on aina syytä olla lämpimässä säilyvää ruokaa muutaman päivän tarpeiksi.

Malibu
Nyt kun ei San Franciscon kotiakaan enää ole, voitiin hyvällä syyllä syödä sähkökatkon varalta jemmassa olleet pussiruuat. Kaivoimme siis kaasukeittimelle tuulensuojaisan kolon lämpimään Malibun rantahiekkaan neljän metrin päähän jonkun raharikkaan kotitalon terassilta.

Ennen Los Angelesiin ajoa pidimme pitemmän paussin Santa Monicassa. Autossa istumisen vastapainoksi oli ohjelmassa hiukan liikuntaa. Olin aikanaan Suomesta lähtiessäni raahannut rullaluistimet mukanani Amerikkaan sillä ajatuksella, että Santa Monican rannalla pitää päästä luistelemaan. Nyt oli aika realisoida tuo ajatus.

The End of Route 66
Pienen jalkapatikassa tehdyn Santa Monican keskustaan tutustumisen jälkeen vedimme rullaluistimet jalkaan Route 66:n päätepisteellä, Santa Monica Pier:illä.
Santa Monica beach - Venice Beach
Santa Monica Beachilta etelän suuntaan noin viiden kilometrin päähän Venice Beachille kulkee hiekkarannan laidalla mutkikas asfaltoitu kevyen liikenteen väylä. Kalpasi siinä nyt luistella, San Franciscossa kun ulkoilureittien kaltevuus asettaa haasteita rullaluistelun harrastamiselle.
in-line skating
Paikoin sai olla tarkkana tuulen puhaltamien hiekkaesteiden kanssa, ja erityisesti lähempänä Venice Beachia myös asfaltin railojen kanssa. Mutta nuo pikku hidasteet jäivät kyllä ehkä ymmärrettävästikin mielessä taka-alalle.
Santa Monica
Oli varmasti mieleenpainuvin rullaluistelulenkki mitä on tullut tehtyä. Sää oli mukavan lämmin ja tuuleton, ja vuorokauden ajankohta paras mahdollinen.

Seuraavan aamun aamu-uinti hotellin näyttävällä uima-allasalueella peruuntui. Alue oli suljettu, koska siellä kuvattiin juuri tuona päivänä jotain elokuvaa. No niinpä tietysti, oltiinhan Beverly Hillsissä. Ennen kylille lähtöä ajoin auton parkkiin läheisen ruokakaupan parkkihalliin päiväksi, koska en ollut innokas maksamaan hotellin parkkihallista 50 dollaria päivältä. Liikenne Los Angelesissa tiedettiin sen verran toivottomaksi, samoin kuin parkkipaikkojen löytäminen, että päätimme turvautua julkisiin.

Bussimatkalla Beverly Hillsistä Hollywood Boulevardille saimme nauttia takanamme istuvan elämää monelta kantilta nähneen resuisen naisen äänekkäästä keskustelusta ilmeisesti vieressään istuneen hahmon kanssa. Me tosin emme nähneet siinä vieressä olevan ketään. Jutusta päätellen elämä oli aikanaan ollut menestyksekästä, mutta sitten jossain vaiheessa suunta oli kääntynyt alamäkeen. ”Se sika” oli tehnyt kaikenlaista. Ilmeisesti nämä tuoreet uutiset Hollywoodin filmiteollisuuden mahtimiesten käytöksestä naisia kohtaan eivät ole täysin tuulesta temmattuja.

Hollywood walk of fame
Walk of Fame -jalkakäytävällä on muutaman korttelin matkalla noin 2600 tähteä. Suurin osa näistä noin puolimetrisistä tähdistä on omistettu jollekin viihteen suurnimelle. Myös herra presidentillä on uransa aikaisempien saavutusten johdosta oma tähtensä. Joku valveutunut kansalainen kävi taannoin antamassa palautetta harjoitetusta politiikasta iskemällä tähden moukarilla hajalle. Kiven palaset on sittemmin kursittu kasaan, ja metalliosat on oikomisen jälkeen aseteltu takaisin paikalleen.

Walk of Fame, siis pätkä Hollywood Boulevardia on varsin absurdi kokemus. Ympäröivä seutukunta on varsin köyhää ja resuista, jossa ei pimeän tullen tekisi mieli liikkua. Muutaman korttelin matkalla on kuitenkin Hollywoodin tyyliin kulissit kunnossa.

Walk of Famelta ajelimme bussikyydillä Hollywood Hillsien toiselle puolelle Universal Studioille. Tämä elokuvastudioalue oli näin arkisena alkuiltapäivänä lähes autio. En muista nähneeni missään niin paljon tyhjiä isoja pysäköintitaloja vieri vieressä. Ehkä niistä voi päätellä paikalla käyvän johonkin muuhun ajankohtaan runsaastikin ihmisiä. Emme menneet itse studioalueelle, joka on ilmeisesti lähinnä huvipuiston tyyppinen paikka. Kiertelimme elokuvasomisteiden tyyliin rakennetussa ulkoilma-ostoskeskuksessa tovin.

Iltapäiväksi suuntasimme kaupungin ytimeen, jossa hortoilimme jalkapatikassa pilvenpiirtäjien välisiä katuja. Auringon laskun aikaan nousimme kaupungin korkeimman tornitalon, US Bankin pilvenpiirtäjän kattoterassille. Komeat oli maisemat. Sinne on myös rakennettu lasinen liukumäki talon ulkoseinälle kerroksesta 70 kerrokseen 69. Halusin käydä kokeilemassa sen.

Los Angeles
Liukumäki lähtee 70. kerroksen ikkuna-aukosta, ja kiertää talon seinän ulkopuolella kulman taakse päätyen terassin lattialla olevalle patjalle.
Los Angeles
70. kerroksen ikkuna-aukosta ”tyhjän päälle” eli lasipohjaiseen liukumäkeen hivuttautuminen vaati hivenen siviilirohkeutta. Sitten kun pääsi liukurina toimineen huovan päällä vauhtiin, niin maisemia ei juuri ehtinyt ihastelemaan, vaikka kulman taakse kääntyvässä mutkassa koko painolla tuleekin nojattua liukumäen lasiseen ulkoseinään. Tämä liukumäki pisti kyllä adrenaliinin liikkeelle.
hissikuilu
Talon vanhaan hissikuiluun oli rakennettu valotaideteos, jota sai ihailla lasilattian läpi.
Los Angeles
Monet Los Angelesin pilvenpiirtäjät näyttivät ikään kuin läpinäkyviltä, kun niiden peililasipinnasta heijastui ympäröivät kaupungin valot. Näitä maisemia hetken ihailtuamme vetäydyimme korealaisen BBQ-ravintola kautta hotellille nukkumaan.

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s