Sumun sekaan

Kolmisen viikkoa on riittävän pitkä aika siihen, että tottuu lämpimiin kesäkeleihin, ja unohtaa arktista raivoa vastaan suojautumisen. Polkiessamme tässä yhtenä iltana kotiin kuntosalilta, Mari ihmetteli, että oliko lähtenyt ilman sukkia salilta, kun paljaat nilkat vilkkuivat farkun puntin ja lenkkarin välissä. Olihan minulla sukat, mutta varrettomat. Olin jo ehtinyt tottua Suomessa siihen, että jos nyt sukkia lainkaan tarvitsi, niin varrettomat olivat oiva valinta. Tiedä vaikka täällä saattaisi moisen valinnan seurauksena käydä kuin Timo Jutilalle, ja tulla nilkkatulehdus. Tosin tässä tapauksessa tulehdus johtuisi kylmästä viimasta. (sanan keskellä siis M- kirjain)

Vaikka tämä kesä ei kelien puolesta Suomessa olekaan ymmärtääkseni ollut mikään ihanteellisin mahdollinen, niin juuri sille ajalle, kun olimme Suomessa, osui oikein mainiot säät. Ja vastaavasi sillä välin täällä San Franciscossa keleissä ei ollut kehumista.

Näsijärvi Pallosaari
Lämmin ja tyyni ilta Näsijärvellä. Lähes täydellinen vastakohta San Franciscon iltojen viileän tuuliseen säähän.
Iltanuotio ja auringonlasku Näsijärvellä
Tällaisessa maisemassa sitä istuu mielellään iltanuotiolla, kute me Pallosaaren rannassa Näsijärvellä. Säiden suhteen meidän Suomen reissu osui todella hyvään ajankohtaan.

San Francisco tunnetaan kesäsumun kaupunkina. Meidän kämppämme Twin Peaksin ylärinteellä sijaitsee sumun päivittäin valtaamalla alueella. Näinpä olen saanut tutustua tähän ilmiöön ihan sisältä päin. Lyhyesti kerrottuna tämä ilmiö on seuraavan lainen:

Pohjoisen Kalifornian rannikolla merivesi on kylmää, läpi vuoden noin 11- 14 celciusastetta pohjoiselta Tyyneltämereltä tulevien merivirtojen vuoksi. Sisämaassa puolestaan ilma lämpenee kesäaikaan hyvinkin lämpimäksi, paikoin iltapäivisin lähes 40 asteeseen. Tämä kuuma ilma nousee voimakkaasti ylöspäin, ja vetää tilalleen mereltä kylmää ilmaa, koska vallitseva tuulen suunta on yleensä luoteesta. Tämä kylmä meren pinnalla oleva ilma on hyvin kosteaa. Meren pinnalla matalalla roikkuvat pilvet ja sumu tulevat siinä mukana kaupan päällisinä. Tämä sumu vyöryy sisämaata kohti Golden Gate -salmesta San Franciscon lahdelle, sillä salmen molemmilla puolilla sijaitsevat harjanteet eivät päästä sitä niin helposti kulkemaan muualta.

 

San Francisco summer fog
Kesäaamuinen näkymä meidän parvekkeelta. Vettä ei ole varsinaisesti satanut, vaan sumu on vain tiivistynyt.
SF bay
Kirkkaalla kelillä aamuisin meidän parvekkeelta voi nähdä San Josen rakennusten kajastavan San Francisco Bayn eteläpäässä.

Tässä linkissä täkäläisen uutiskanavan koostama diaesitys selityksineen, time-laps video sumun vyörymisestä San Franciscoon, sekä sen jälkeen toinen videopätkä, jossa asiaa selitetään tieteellisemmin. Henkilökohtaisesti kuulun tuon videolla esiintyneen professorin mainitsemiin henkilöihin, jotka odottavat syksyä siitä syystä, että sumu hälvenee.

San Franciscon kaupunkialueella on suuria eroja siinä, mihin sumu tulee, ja mihin ei. Sumu ei siis valtaa koko kaupunkia, vaan jossain päin on yleensä täysin aurinkoista, kun vain muutaman korttelin päässä voidaan olla sumun seassa. Esimerkiksi kun aamulla lähtee meiltä fillarilla kohti keskustaa, pitää pukeutua kuin talviselle murtomaahiihtolenkille. Kun on lasketellut alamäkeen viitisen minuuttia, voi hyvin pysähtyä, ja vähentää vaatetusta t-paitasilleen.

Fog at the top of Twin Peaks
Tyyneltä mereltä työntyvän sumupilven raja on tässä puolilta päivin otetussa kuvassa juuri Twun Peaksin huipulla. Sutro Towerin alin 100 metriä on sumun seassa. Kun meiltä, siis tuolta mäeltä lähtee alas kohti keskustaa, saa pienen matkan päästä vähenetää vaatetusta. Tässä Market Streetin ja 14th Streetin risteyksessä on jo ihan eri keli. Paikalliset sanovat, että sumu työntyy yleensä Divisadero-kadulle asti, eli tästä kuvan ottopaikasta kolme korttelia eteenpäin. Nyt siis auringonpaiste on jo ehtinyt hälventää sumun rajan mäen päälle asti.

Kuten sanottua, keli vaihtelee suuresti ihan muutaman korttelinkin matkalla, joten ei täällä nyt pelkästään sumupilven seassa vaelleta. Kun aurinko paistaa, se paistaa todella lämpimästi, kuten nyt näillä leveysasteilla yleensäkin.

San Franciscosta ei tarvitse mennä montaakaan kilometriä pois ihan mihin suuntaan hyvänsä, paitsi merelle, niin keli on ihan täysin erilainen. Kun San Franciscosta hyppää BART-metroon, ja matkustaa sillä yhden pysäkinvälin lahden toiselle puolelle Oaklandiin, niin voisi kelin erilaisuudesta kuvitella torkahtaneensa junaan pidemmäksikin aikaa, kuin 8 minuutiksi.

Fog behind San Francisco
Horisontissa San Franciscon keskukstan korkeat talot erottuvat juuri niiden takana olevaa sumuseinää vasten. Aivan vasemmassa laidassa puun oksan vieressä horisontissa näkyy meidän kodin lähellä oleva Sutro Tower. Kuva on otettu Oaklandin lentokentän lähistöltä. Täällä on täysin kesäinen kuuma ilma ja pilvetön taivas.
Oakland and San Francisco
Taustalla San Franciscon keskusta on juuri vapaustunut sumun seasta, mutta Twin Peaksin huippu on vielä sumupilven peitossa puolen päivän jälkeen. Etualalla Oaklandissakin oli tänä aamuna sumua, mutta se hälveni nopeasti auringon noustua.
Oakland ja San Francisco
Oaklandin ja taustalla lahden toisella puolella näkyvän San Franciscon keskustojen etäisyys on noin 10 kilometriä. Metro kulkee meren pohjassa, ja muu liikenne Bay Bridgeä pitkin lahden yli. Laivaliikenne kaupunkien välillä on myös vilkasta, ja se lieneekin yksi parhaista tavoista matkustaa työmatka, mikäli haluaa välttää stressaantumista ruuhkaisella sillalla, tai täyteen ahdetussa metrossa.
San Francisco Bay
Taustalla osittain sumun seassa näkyvälle pohjois-etelä -suuntaiselle Golden Gate -sillalle on kuvan ottopaikalta Oaklandin rinteiltä 25 km. Etualalla kuvassa Oaklandin keskustan rakennuksia. Valkoinen silta on Bay Bridgen itä-länsi -suuntainen länsipää Yerba Buena -saarelta mantereelle.

 

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s