Sadekausi

on

Vuodenvaihteen jälkeen San Franciscossa on ollut poikkeuksellisen sateista. Ainahan täällä talvisin vettä sataa, mutta nyt tänä talvena vettä on tullut eniten sitten alkuvuoden 1997. Kun täällä sataa, niin sitä tulee usein ihan alas asti. Kaupungin mäkiset kadut muuttuvat aika pian jonkin asteisiksi koskiksi, kun vesi valuu katuja pitkin alamäkeen.

San Francisco weather chart
Tämä pitkän ajan keskiarvoja näyttävä taulukko kertoo, että San Franciscossa sataa talvisaikaan ihan reilusti. Siniset palkit kuvaavat kuukausittaista sademäärää tuumina. Nyt alkuvuodesta on satanut kuitenkin enimmillään 2,5 tuumaa eli 6,3 cm pävässä. Sininen ja punainen viiva näyttävät ylintä ja alinta lämpötilaa.

Kuten joskus aikaisemmin jo kirjoitin, luulisi äkkiseltään, että tällaisessa kaupungissa, jossa vettä sataa säännöllisesti useamman kuukauden joka vuosi, olisi totuttu vesisateeseen. Mutta ei.

Liikenne on sekaisin, kun paikalliset eivät osaa ajaa sadekelillä. Jo muutenkin ihan riittävän pitkään, keskimäärin puolentoista tunnin mittaiseen työmatkaani tulee lisää kestoa jopa 30-40 minuuttia. Tänään tuli ennätys tuolla 65 kilometrin matkalla, tänä aamuna istuttiin bussissa 2 tuntia ja 10 minuuttia. Ja reitti on siis moottoritietä, jolla on 4-5 kaistaa yhteen suuntaan.

Asuinrakennusten suunnittelussa, tai ainakaan toteutuksessa, ei myöskään ole huomioitu sitä, että vettä saattaa sataa reilustikin. Talvikaudella monien talojen edustalle kannetaan hiekkasäkit estämään veden pääsy esimerkiksi ovesta sisään. Näppärää. Suomalaisittain ajatellen sadeveden hallintaan voisi olla myös muita näppäriä ratkaisuja, mutta ehkä tämä sitten on helpompaa. Myös se, jos taloihin rakennettaisiin räystäät, saattaisi ohjata ainakin osan vedestä muualle kuin talon rakenteisiin.

Sandbags
Hiekkasäkkejä rakennuksen seinustalla, jottei vesi mene oven alta tupaan. Kyse ei nyt siis ole siitä, että varauduttaisiin tulvaan, vaan ihan vain normaalista sadeveden hallinnasta. Väittäisin, että insinöörillä ei ole ollut paras päivänsä, kun on tätäkin rakennusta suunnitellut.

Meillä kotosalla on nyt pidetty aina sadekelillä jotain kulhoa keittiön pöydällä hellan ja tiskialtaan välissä. Katto vuotaa, ja siihen kohtaan syntyy kovalla sateella vesilammikko. Raportoin asiasta luonnollisesti välittömästi vuokraisännälle, kun moinen lammikko siihen ensimmäisen kerran syntyi. Hänen reaktionsa kuvaa hyvin täkäläistä suhtautumista rakentamisen laatuun. Hän pyysi vain pitämään astiaa pöydällä keräämässä vuotavan veden.

Kyllä hän oli myös hätyyttänyt taloyhtiön hallituksen hoitamaan katon korjausta, ja kun muita halukkaista projektinvetäjiä ei ollut ilmennyt, hän oli itse joutunut siihen hommaan. Joku työmies olikin vissiin katolla joku päivä käynyt kiipeilemässä. Ilmeisesti kuitenkin vain kiipeilemässä tai maisemia katselemassa, sillä vuotoa ei ainakaan ole tukittu. Aiheutuneiden kosteusvaurioiden tutkimiseen ei kenelläkään ilmeisesti ole ollut minkäänlaista halua. Vissiin täälläkin luotetaan, että kesä kuivaa.

Ihan kuin siinäkin tapauksessa, kun joulupäivänä taloyhtiön lämminvesivaraaja hajosi, ja vettä vuoti katon läpi yhteen alakerran asuntoon. Työmiehiä ei ole tapauksen tiimoilta näkynyt. Paitsi se putkimies, joka joulupäivänä kävi kääntämässä vesihanan kiinni, ja Tapaninpäivän aamuna vaihtoi rikkoituneen hanan tilalle uuden. Meidän vuokraisäntä olisi kyllä halunnut lähettää jonkun työmiehen katsomaan sitä vuotokohtaa meidän keittiöön. Kerroin hänelle, että ei siinä ole paljon katsomaista, kun kohta on keittiön yläkaappien päällä, ja vesi valuu kaapin rakenteita pitkin. Itse vuotokohtaa ei siis näe purkamatta kaappia ja katossa ei ole näkyvillä valumajälkiä. Kiinnostus asian tutkimiseen loppui siihen paikkaan.

Täkäläiseen tapaan riittää, kunhan ulkoisesti näyttää hyvältä, sillä ei ole mitään väliä, mitä pinnan alla on. Mutta toivottavasti nyt saavat sen katon pikapuoliin paikattua, kun tätä vesisadetta on lupailtu jatkossakin ihan riittävästi. Tänään tuli kännykkään taas varoitusviesti mahdollisista äkkiä nousevista paikallisista tulvista. Tulvia ei kuitenkaan onneksi osunut kohdalle.

Rain
Vettä tulee välillä niin paljon, että kaduilla virtaa leveitä koskia. Paikallinen huonekalujen kierrätys toimii siten, että jos jotain mööpeliä ei enää koe tarvitsevansa, se kärrätään kadun varteen, ja halukkaat voivat sitten siitä ottaa niitä omaan käyttöönsä. Tätä toimintaa ei tunnu haittaavan se, että pihamaalla kököttävät huonekalut kastuvat sateessa, kuten tuokin talon nurkalla seissyt nahkainen työtuoli. Jos huonekalu ei kelpaa kenellekään, kaupungin jätelaitos kiertää noin kerran kuussa keräilemässä kadun varsilla seisovat mööpelit pois.

 

 

 

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s