The Narrows of Zion

Kuuma tuuli. Ei mikään kesäinen lämmin henkäys, vaan kunnon tuuli, ja todella lämmin sellainen. En muista, milloin olisin ollut yhtä kuumassa ulkoilmassa. Epäilemättä joskus kuitenkin, ehkä kolmen vuoden ikäisenä Siinain autiomaassa, tai joskus muulloin jossain muualla päin Lähi-Itää. Nyt kuitenkin astuttaessa ulos Las Vegasin lentoasemarakennuksesta vastaan iski kuiva ja kuuma ilmavirta.

Maailman kuumimpaan paikkaan, Death Valleyhin on Las Vegasista vain parin tunnin ajomatka, joten sikäli on ymmärrettävää, että lähiseuduillakin on lämmintä. San Franciscon viileään keliin tottuneelle tämä ilmastonmuutos oli vaan aika äkillinen.

Las Vegas weather
Tuntuu tarkenevan. Tällainen sääennuste tupsahti puhelime näytölle saavuttuamme Vegasiin. Aikomus oli nukkua öitä teltassa, mutta kun yölläkään lämpötila ei vaikuta laskevan alle 30 celsiusasteen, niin katsotaan nyt mitä siitä tulee. Ilmastoitu hotellihuone saattaa alkaa vaikuttaa houkuttelevalta.

Meille oli järjestynyt yhteistä vapaa-aikaa, joten päätimme lähteä pienelle road-tripille. Tarkoitus olisi katsella kansallispuistoja. Nämä täkäläiset luonnon maisemat kun ovat ehdottomasti näkemisen arvoisia, ja ehkäpä jopa parasta, mitä Yhdysvalloilla on tarjota.  Reissumme ensimmäinen pysäkki on Zionin kansallispuisto Utahin lounaiskulmauksessa.

Seuraavan päivän sää oli yhtä lämmin, kuin edellisenkin. Tokihan täällä ylänköseudulla keli on pari-kolme astetta vähemmän lämmin kuin Las Vegasissa, mutta ihan riittävä kuitenkin. Ohjelmassa oli keliin sopivasti haikki Zionin kanjonin pohjalla kulkevassa joessa.

Zion shuttle bus stop
Jätimme auton jo kansallispuiston ulkopuolelle, edelliseen kylään, josta tulimme ilmaisella bussilla puiston rajalle. Kaikki puiston parkkipaikat kun olivat tienvarsikylttien mukaan täynnä.

Puiston portilla alkoikin sitten selittäminen ja tinkaaminen. Olin nimittäin ollut proaktiivinen, ja laittanut kansallispuistojen kausikorttimme jo valmiiksi auton tuulilasille, kuten yleensäkin kansallispuistoon ajettaessa. Onnistuimme vakuuttamaan portinvartijan siitä, että moinen kortti todellakin on olemassa. Siellä tuulilasilla. Pääsimme kävellen puistoon maksamatta sisäänpääsymaksua.

Zionin kanjonissa liikennöi ainoastaan kansallispuiston omat bussit, joten hyppäsimme sellaisen kyytiin, ja köröttelimme 40 minuuttia Temple of Sinawava -nimiseen tien päähän. Mailin verran joen uoman vierustaa patikoituamme päällystetty polku päättyi, ja reitti jatkui joessa.

Virgin
Polun päässä oli väkeä kuin Trumpin virkaanastujaisissa. Kamalan paljon, muttei kuitenkaan niin paljoa, etteivätkö kaikki halukkaat olisi mahtuneet sekaan. Ja varmasti on joskus ollut enemmänkin. Reitti jatkui pitkin Virgin River -joen pohjaa kallionjyrkänteiden välissä. Alkuosassa reittiä oli paljon lapsiperheitä, reitti oli siis oikein mainiosti näillekin sopiva.
Zion hiking
Suurimman osan matkasta reitillä ei ollut minkäännäköistä muuta vaihtoehtoa, kuin edetä joen pohjalla. Jyrkänteet nousivat suoraan vedestä, eikä helpommin käveltävää rantakivikkoa ollut kuin siellä täällä.
Zion National Park
Virgin River joki ei ole mikään valtakunnan mahtavin virta, mutta silti se on kaivertanut tiensä jopa parisataa metriä syvään uomaan pystyjyrkkien hiekkakivikallioiden väliin. Siispä tätä 16 mailin osuutta Zionin kanjonista kutsutaan nimellä The Narrows.

Vaellusluvan kanssa olisi mahdollista patikoida läpi koko Narrowsin, 16 mailia alavirtaan. Tätä varten pitäisi kuitenkin itse organisoida autokyyti puolentoista tunnin ajomatkan päähän ylävirtaan lähtöpisteelle. Ilman erillistä vaelluslupaa saa kulkea Virgin Riveriä pitkin noin viiden mailin matkan ylävirtaan, ja palata takaisin. Tässäkin on aivan riittävästi yhdelle päivälle. Itse asiassa, me käännyimme takaisin jo varmaan puolivälissä tätä pätkää.20170618_162527

Ylävirtaan joen pohjan kivikossa kahlaaminen on yllättävän raskasta ja hidasta puuhaa. Vaellussauvat olisivat ehdottomasti suositeltavat varusteet tänne. Omani ovat hyvässä tallessa varaston nurkassa, niinpä jouduin turvautumaan joen penkalta löytämääni karahkaan. Sekin oli huomattavasti parempi vaihtoehto, kuin ei sauvaa ollenkaan.  Joen virtaus oli paikoin aika kova, ja sen lisäksi pohjan kivikon epätasaisuus ja ajoittainen liukkaus tekivät ilman sauvaa etenemisestä todella hidasta.

LaSportivaKenkinä meillä oli maastojuoksulenkkarit, joissa pito oli tilanteeseen nähden vallan mainio. Tavallisilla tennareilla olisi ehkä voinut olla liukasta. Puiston portilla vuokrattiin varta vasten canyoningiin tarkoitettuja kenkiä, mutta aivan hyvin pärjäsimme lenkkareilla.

20170618_165531

The Narrows
Hiukan pidemmällä reitin alkupisteestä ruuhkat olivat hävinneet, ja välillä sai patikoida, tai kahlata, ihan omassa rauhassaan. Syvimmillään vettä oli muutamin paikoin vyötäröön asti. Mikäli vettä olisi rintaan asti tai enemmän, reitti suljettaisiin vaarallisen voimakkaan virtauksen vuoksi.
Zion
Monin paikoin ulkokurveihin oli kaivertunut isoja onkaloita, jonne pääsi ”katon” alle.

Kansallispuiston ulkopuolella turisti-infossa meille väitettiin veden olevan noin 15 celsiusastetta, mutta kyllä se ehdottomasti lämpöisempää oli. Siinä tarkeni hyvin kahlata muutaman tunnin. Varmasti hyvinkin 20 asteista sen täytyi olla. Ja kun tuli muuten kuuma, niin siinä oli hyvä pulahtaa hiukan syvemmällekin viilentymään. Vaikka ilma seudulla oli lähes 40 asteista, kanjonissa oli seinien varjossa selkeästi viileämpää. Iltapäivästä muutaman tunnin pulikoimisen jälkeen tuli paikoin jopa hiukan kylmä.

Keväällä ja talvisaikaan vesi on tietty kylmempää, ja silloin kuulemma suositellaan märkä- tai kuivapuvun käyttöä. Koska en usko moisen vaellusasun kanssa vaeltamisen olevan mukavaa, suosittelen tätä kesäkohteeksi. Sadekaudella täällä sitäpaitsi pitää varoa hengenvaarallisia äkillisiä tulvia. Joen vesi saattaa hetkessä nousta metrikaupalla, kun jossain ylävirralla iskee ukkoskuuro, ja kaikki vesi ahtautuu tuohon pieneen ränniin.

Kaiken kaikkiaan The Narrows oli varsin vakuuttava paikka. Ehdottomasti käymisen arvoinen!

Virgin River
Viilennystä kuumaan päivään.

 

Advertisement

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s