San Francisco Fleet Week

Ihmettelin viime maanantaina Embarcadero- rantakatua kävellessäni, että onpas yhteen laituriin kiinnittäytynyt iso sota-alus laitettu paraatikuntoon. Oli oikein juhlaliputus ja kaikki. Paatin takakannella oli pari helikopteriakin, ja taivaalla pörräsi koptereita enemmänkin. Päättelin nokkelana poikana, et kyseessä ei varmaankaan ole mikään ihan tavallinen vuosihuollon ajaksi tehty rantautuminen.

Päästyäni lähemmäs noteerasin julisteita, joissa mainostettiin San Francisco Fleet Week -tapahtumaa. Tapahtuman päivämäärät taarautuivat hyvin yksiin kalenterini silloin osoittamien kanssa, joten tämän paraati-asuinen laiva, joka osoittautui USS San Diegoksi, liittyi mitä todennäköisimmin tähän tapahtumaan.

Fleet Week SF
USS San Diego laiturissa Bay Bridgen vieressä

Google kertoi minulle, että kyseisen tapahtuman ohjelmassa olisi monenlaista laivastovierailua ja mm. soittokuntien paraatimarsseja, sekä loppuviikosta lentonäytöksiä. Olin aiemmin kesällä lukenut paikallislehdistä juttua siitä, että jotkut kunnallispoliitikot olivat yrittäneet kieltää laivaston Blue Angels -taitolentoryhmän vuosittaisen lentonäytöksen San Franciscon kaupungin yllä. Olisi kuulemma ihan liian vaarallinen, meluisa, turha, ja ennen kaikkea sen vastustaminen sopi heidän imagolleen. Kunnallispoliittisen riitelyn päätteeksi näytöstä ei kuitenkaan kielletty. En tuolloin ollut noteerannut tämän riidan aiheena olleen näytöksen ajankohtaa, mutta nyt minulle selkeni sen olevan Fleet Weekin ohjelmana.

Blue Angels fly over San Fancisco
Hornetit kävivät muutaman kerran hakemassa vauhtia seuraavaan numeroonsa kaupungin yltä. Tämän eräs kunnallispoliitikko halusi kieltää.

En jaksanut kiinnostua laivoista niin paljon, että olisin jonottanut muutaman muun kanssa päästäkseni tutustumaan niihin sisältä päin. Sunnuntaina olisi sitä paitsi ohjelmassa laivaparaati, jonka Marikin sanoi haluavansa nähdä. Itselläni heräsi kuitenkin lievää suurempi epäilys siitä, että näinköhän tulisimme paraatia näkemään. Se oli nimittäin aikataulussa ennen puolta päivää. Viikonloppuna.

Päätin perjantaina suunnistaa San Franciscon Marin Districtin rantaan, josta on hyvä näkyvyys niin Alcatrazin, kuin Golden Gate -sillan suuntaankin. Fleet Weekin ohjelmassa luki, että niin perjantaina, lauantaina kuin sunnuntainakin olisi ohjelmassa Air Show kello 12-16. Ihan niin fanaattinen alan harrastaja en ole, että olisin kaikki tarjolla olleet 12 tuntia seurannut näytöksiä. Näinä kolmena päivänä luvattiin tämän kiistellyn Blue Angels -ryhmän esiintyvän tunnin verran.

Oltuani rannassa juuri pari minuuttia ennen luvattua shown alkamista totesin, että jos kovinkin matalalla lentävät, niin eihän siitä paikasta näe mitään, kun ympärille on rakennettu kaikenmaailman sirkustelttaa ja katsomoa. Paras paikka olisi pienvenesataman aallonmurtajalla. En ehtinyt aivan paraatipaikalle ennen shown alkua, mutta rantapenkka sai kelvata, vaikka paikallisen pursiseuran paviljonki hiukan blokkasikin näkymää. Ihan hyvin siitäkin näki.

Blue Angels
Erityisesti Golden Gate sillan suuntaan katselupaikaltani näki esteettä.

Lauantaipäivänä olimme fillaroimassa pitkin Mountain View:n pikkukaupunkia lähempänä San Josea, piilaakson ytimessä. Olipahan taas aika erilainen ilmasto kuin San Franciscossa. Siinä fillaroidessamme huomasimme mm. Microsoftin rakennuksen parkkipaikkaa vartiomiehen lailla partioineen robotin. Googlen kampusalue olikin sitten sen verran laaja, että siellä olisi ilman karttaa eksynyt.

Microsoft robot
Lauantaina tyhjillään ollutta Microsoftin parkkipaikalla partioi robotti.

Sunnuntaina aamupäivällä kuuntelin kotiparvekkeella mereltä kuuluvia paraatiin osallistuvien laivojen sumutorvien töräytyksiä. Marin aamu-unta ne eivät liikaa häirinneet. Heti puolen päivän jälkeen alkoivat näytöksiin osallistuvien lentokoneiden äänet taas kaikua kaikkialla. Pari vilausta F-18 Hornetin ja F-22 Raptorin pyrstöistä luulen nähneeni parvekkeelta, kun koneet kävivät kaupungin yllä ottamassa vauhtia uusiin ohjelmanumeroihinsa.

Iltapäivällä kiipesimme Twin Peaksin näköalapaikalle katselemaan Blue Angelsin showta. Hieno esitys oli taas. Shown kuvaileminen ei liene tässä kovin järkevää, tulisihan tästä tekstistä turhan pitkä jos yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Tässä on niitä kuvia katseltavaksi. Samoin Top Gun -henkinen video, jonka koostin North Beachin rannalta sekä Twin Peaksin näköalapaikalta räpsimistäni kuvista ja videonpätkistä.Blue AngelsBlue Angels

Blue Angels
Blue Angels -ryhmän Hornetit vain vajaa metrin etäisyydellä toisistaan. Ja ei, autopilottia ei käytetä.

SF Fleet WeekBlue AngelsSF Fleet WeekBlue Angels

United B747 SF Fleet Week
Blue Angelsin poistuttua näyttämöltä paikalle kaartoi yllättäen iso jumbo, United Airlinesin Boeing 747.
SF Fleet Week
B-747 kaarteli matalalla pari kierrosta Alcatrazin saaren ympäri, ja teki muutamia teräviä ylösvetoja. Ei kuitenkaan ihan niin näyttäviä manööverejä, kuin pari viikkoa sitten metsäpaloa sammuttamassa ollut DC-10.
Blue Angels
4 Hornettia tiiviissä nipussa Alcatrazin yllä. Kuvattu Twin Peaksilta.

Blue Angels

Blue Angels
Osuuko?
Blue Angels
Ohi meni.
blue-angels-at-transamerica-building
F/A 18 Hornetit San Franciscon kahden vielä tällä erää korkeimman rakennuksen välissä. Vaalea kapeahuippuinen Transamerica Building on vielä hetken korkein rakennus, kunnes rakenteilla oleva Salesforce tower ohittaa sen. Oikeanpuoleisen 555 California St:n ylimmässä kerroksessa pitää toimistoaan suomalainen pelifirma Supercell.

Blue Angels

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s