Pimeää vuodenaikaa eri puolilla palloa

Parinkymmenen minuutin juoksu bussille aamulla piristää kummasti. Piti kyllä ajamani pysäkille fillarilla, koska olin suunnitellut vieväni pyörän illalla työpäivän päätteeksi huoltoon. Nappasin pyöräni parvekkeelta tavalliseen tapaan pienessä kiireessä. Totesin kuitenkin heti sen ottaneen itseensä siitä, että se oli jätetty lähes kolmeksi viikoksi käyttöä vaille. Takarenkaasta oli ilma paennut. Erityisesti renkaan alaosaan sitä olisi mahtunut merkittävästi enemmän.

Nyt ei ollut aikaa analysoida vian syytä. Totesin vaan, että mihinkään renkaanpaikkaukseen en näin aamutuimaan rupea, varsinkaan kun tarvikkeet varikkopysähdyksen suorittamiseen eivät olleet heti käsillä. Bussiini en millään ehtisi. Seuraavalla en taas ehtisi ajoissa töihin. Varasuunnitelman mukaisesti lähdin juoksemaan kauempana sijaitsevalle pysäkille. Ehdin kuin ehdinkin bussiin, ja nyt onkin sitten mukava istua selkä märkänä tässä nahkapenkissä puolitoista tuntia.

Fillarin käyttö oli viime viikkoina jäänyt siitä yksinkertaisesta syystä, että olimme reilut pari viikkoa Suomessa. Marras-joulukuun vaihde ei ole se kaikkein parhaaksi tunnustettu ajankohta vuodesta Suomessa lomailemiseen. Täältä Piilaakson suunnalta oli tänä vuonna kuitenkin enemmänkin liikennettä Suomeen. Finnair lensi poikkeuksellisesti suoran lennon San Franciscosta Helsinkiin ja takaisin kuljettaen porukkaa Slush- tapahtumaan ja sieltä pois. Me emme olleet kuitenkaan osa tätä porukkaa, vaikka mielelläni olisinkin tuolla lennolla ollut. Kavereiden sosiaaliseen mediaan postaamien kuvien ja videoiden perusteella vaikutti olevan hyvä meininki. Ei ihan äkkiä olisi uskonut, että ovat Finnairin lennolta.

Slushin sijasta meillä oli tärkeämpi syy käväistä Suomessa. Siskoni häät. Niitä edeltävällä viikolla kävin lisäksi hiukan harjoittelemassa sodankäyntiä, kun ensimmäistä kertaa sitten joulukuun 1996 aiheen pariin käskettiin.

20161121_191402
Hiihtolenkillä Kaupissa ei tarvinnut kovinkaan kaksisia suunnistustaitoja pysyäkseen reitillä.

Tampereelle päästyämme kävimme ensi töiksemme hiukan hiihtelemässä Kaupissa, jossa lunta oli vielä hiukan jäljellä edelliseltä viikolta. Sitten kun se suli pois, vaihdettiin urheilulaji uintiin. Ensimmäisellä uintikerralla urheilu oli enemmänkin henkisellä puolella. Seuraavalla kerralla uimahalli osoittautui mukavammaksi paikaksi viittä sekuntia pidemmälle uintisuoritukselle

Rauhaniemi
Rauhaniemen saunan löylyistä vilvoittelemaan Näsijärveen. Ilma liikkui varsin rivakasti, ja taivaalta tuiskutti jäisiä lumihiutaleita. Pohjoismyräkkä nostatti Näsinselältä toista metriä korkeaa aallokkoa. Pakkanen muodosti tuulen ja vesiroiskeiden avulla komeita jääpuikkoja uimalaiturin rakenteisiin. Kovin pitkään pulikointiin ei ollut tarvetta.

San Franciscon leveysasteilla, eli suurin piirtein Portugalin tasalla, illat pimenevät tähän aikaan vuodesta noin viiden maissa, ja aamulla aurinko nousee seitsemän hujakoilla. Suomeen tultuamme huomasimme silti selkeän eron, ja Mari jo kerkesi jonain aamuna huolestua, että nouseeko täällä Tampereella aurinko ollenkaan. Varsin sumuistakin oli mutamana päivänä. Erityisesti Pyynikin näkötornilla munkkikahveilla käydessä tuli sikäli kotoisa olo, että San Franciscon lailla täälläkin oli mäellä sen verran sumua, että hyvä kun eteensä näki.

Pyynikki marraskuussa
Pyynikin harjulla oli sumista kuin Twin Peaksilla konsanaan. Kaverit eivät arvostaneet, että olimme epähuomiossa ilmeisesti pakanneet laukkuumme sumupilven. Edellinen viikko Suomessa oli ollut mukavan talvinen, joten edellä mainittu syy sumuiselle kelille oli ilmeinen.

Reilut kaksi viikkoa Suomessa hurahtivat todella nopeasti, jotenkin tuntui, että lomailuun ei ollut paljonkaan aikaa, kun päivät olivat hyvinkin pitkälle aikataulutettuja. Piti mennä sinne ja tänne, ja tehdä sitä ja tätä. Silti ei ehtinyt käydä läheskään kaikkialla, missä olisi ollut kiva käydä, eikä ehtinyt tavata kaikkia ihmisiä, joita olisi ollut kiva nähdä. Sori siitä. Mutta tännehän voi toki myös tulla käymään.

20161201_144644
Päästiin hiukan fiilistelemään talvea, kun Suolijärvi jäätyi, ja luntakin oli satanut pari senttiä.Kuten kuvasta näkyy, kyllä se aurinkokin muutaman kerran meille Suomessa näyttäytyi ihan komeasti. Tai se mitään tästä kuvasta enää näy, sehän on juuri laskenut puiden taakse, mutta valistuneen arvauksen voi esittää, että se on hetki aiemmin vielä paistanut.
20161208_191334
Yhtäläisyyksiä San Franciscon ja Tampereen kotien välillä on mm. sijainti mäellä. Havaitsin, että ilmeisesti olivat menneet loiventamaan kuvan oikean laidan Lukonmäkeä meidän muualla ollessamme. Se ei nimittäin ollut ollenkaan niin jyrkkä ja pitkä kuin ennen. Vasemmanpuoleinen otos on meidän toisen kotimatkan varrelta Noe Valleysta Twin Peaksille.

Hääjuhlat saatiin onnistuneesti juhlittua viime lauantaina. Sunnuntaina olikin sitten vuorossa paitsi hääjuhlapaikan siivous, myös omien tavaroiden pakkaaminen. Lähtö kohti San Franciscoa oli aikaisin maanantaiaamuna. Tällä kertaa reitti Helsinki-Vantaalta Tukholman kautta Oaklandiin. Osa Finnairin lennolla Slushiin tulleista tyypeistä näytti jatkaneen Suomen retkeään parilla päivällä, ja niinpä meillä oli useampia tuttuja samassa koneessa menossa takaisin kohti Kaliforniaa. Se teki matkustamiseen kummallisen kotoisan fiiliksen.

20161208_183348
Tukholmasta Oaklandiin on reilu yhdentoista tunnin leiskaus, tämä matka taittui norjalaisten koneessa. Jalkatilaakin oli tällä kertaa riittävästi, eikä se edes maksanut ylimääräistä.

Oaklandin kentällä maahantulomuodollisuudet hoituivat kaksi ja puoli tuntia nopeammin, kuin Los Angelesissa elokuussa. Pienen kentän etuja. Tosin, kyllä passijonossa ja tuplatarkastuksissa kului silti puolitoista tuntia.

Otin Pyynikin näkötornin kupeessa kavereilta saamani kehotuksen tosissaan, ja pyrin ottamaan mukaani kaiken sumun, jonka olin San Franciscosta Tampereelle epähuomiossa vienyt.

20161208_091548
Harmaan sävyjä kuvattuna bussin ikkunasta jossain San Franciscon ja Sunnyvalen välillä. Nyt voi taas Suomessa nauttia talvisäästä, kun me veimme mennessämme vesisateen ja sumun San Franciscoon.

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s