Joulunalusaikaa

Viime viikon sateet loppuivat, johan sitä vettä tulikin useampana päivänä. Yhtenä päivänä tuli kännykkään jopa paikallisviranomaisten hätätiedote tulvavaarasta San Franciscon seudulla. Se oli kyllä melkoinen yliampuminen San Franciscon kohdalla, mutta ympäröivällä seudulla äkillisten tulvien riski oli vissiin ihan todellinen. Golden Gaten pohjoispuolella oli yhdellä paikkakunnalla tullut vettä 7 tuumaa vuorokauden sisällä. Ja kai sitä San Francisconkin alueella laaksojen pohjilla purojen pinnat nousivat ihan merkittävästi. Silti tuntuu, että nämä täkäläiset menevät ihan sekaisin, jos sataa vettä. Sinänsä ihmeellistä, että täällä sitä vettä kuitenkin sataa talvikaudella ihan yleisesti. Ja kun sitä tulee, niin monesti tulee sitten ihan alas asti.

Siitä huolimatta vesisateen kanssa ei tunnuta osaavan elää. Liikenne erityisesti moottoriteillä menee aivan sekaisin sateella, kun porukka ei osaa ajaa. Onnettomuuksien määrä lisääntyy huomattavasti, ja matka-ajat kasvavat merkittävästi joko yleisen vauhdin hidastumisen, tai onnettomuuksien vuoksi syntyneiden ruuhkien takia.

20161214_180257
Vaikka moottoritiellä on kuivalla kelilläkin näin ruuhkaista, niin tämä liikennevirta saattaa silti liikkua lähes 100 km/h. Turvavälit eivät ole ihan Enskan suosittelemalla tasolla. Tähän kun lisätään vesisade, niin homma menee mielenkiintoisemmaksi. Onneksi ei tarvitse itse ajaa, vaan voi istua bussin kyydissä.

Rakennusten suunnittelussakin luulisi otettavan paremmin huomioon sen, että joka vuodesta muutaman kuukauden ajan vettä sataa välillä reilustikin. Voisi kuvitella, että jos talon omistaja toteaa esimerkiksi, että autotallin luiskaa myöten talliin tulee sateella aina vettä, hän rakennuttaisi sadevesikaivon oven eteen. Mutta ei. Täkäläisen tyylin mukaisesti oven eteen kasataan hiekkasäkkejä estämään veden pääsy sisälle, ja ohjaamaan vesi jonnekin muualle. Viis siitä, jos tallin ovea ei muutamaan kuukauteen voi avata ilman isoa operaatiota.

Viikko sitten osallistuimme Golden Gate Parkissa täkäläisen suunnistusseuran järjestämään suunnistustapahtumaan. Ohjelmassa oli kolme sprinttisuunnistusta saman päivän aikana. Kukin rata oli noin 3 km pitkä. Koko päivän vettä tuli ihan reilusti. Onneksi olimme ottaneet vaihtovaatteita riittävästi.

Orienteering Golden Gate Park
Viimeinen leimaus suunnistuskisan maalissa. Maalialue oli aivan kuravelliä, ja loppusuoran nurmikolla ei meinannut päästä eteenpäin. Meillä on täällä kyllä mukanamme varusteita jos johonkin lajiin, mutta suunnistuskengät olimme jättäneet Suomeen. Lenkkareiden pohjissa ei ollut pitoa Golden Gate Parkin märällä ja mutaisella nurkikentällä.

Aamulla kotoa lähteissä tuntui liioittelulta lähteä puoleksi päiväksi lähipuistoon ison varustekassin kanssa. Se osoittautui silti erinomaiseksi ratkaisuksi. Puolentoista tunnin seisoskelu telttakatoksessa suunnistuslähtöjen välillä oli paljon mukavampaa, kun oli vaihtanut kuivat vaatteet päällensä. Meitä kyllä katsottiin hiukan kieroon ja ihmetellen, kun vaihdoimme kuivia vaatteita päällemme. Paikallinen tapa oli hytistä märissä vaatteissa.

20161210_103114
Keli saattoi verottaa hiukan tapahtuman yleisömäärää.

Talven tulo täkäläisittäin tarkoittaa sateiden lisäksi sitä, että puista putoavat lehdet. Lehtipuhaltimen moottorin pärinä lienee yleismaailmallinen merkki kesäkauden päättymisestä. Muutaman kerran olen täällä havainnut käytettävän sähkömoottorista lehtipuhallinta, josta lähtee hädin tuskin mitään ääntä. Sillä ei taitaisi olla kovaa kysyntää suomalaisten kiinteistönhoitoyhtiöiden piirissä. Siinähän jäisi kokonaan talonmieheltä kokematta vahingonilo siitä, että koko kortteli herää aamulla kukonlaulun aikaan, kun puhaltimen moottori pärähtää käyntiin.

20161207_115801
Ruskaa Sunnyvalessa työmaan parkkipaikalla.

Syystalveen kuuluu perinteisesti flunssa. Olemme noudattaneet perinnettä myös täällä Kaliforniassa. Minä olen ollut räkätaudissa muutaman päivän, ja nyt se sama taitaa olla Marilla. Tein tänään etätyöpäivän, kun en viitsinyt mennä toimistolle puolikuntoisena niistelemään.

Tänään oli oikein kuulas ja talvinen aamu. Läheisten talojen katot olivat osittain kuurasta valkoisena, ja piipuista ja mistä lie ilmastointihormeista nousi höyryä taivaalle. Tällä menollahan tänne saadaan valkoinen joulu.

_dsc6357
Naapuritalon katon reuna oli kylmän yön jäljiltä aamulla huurteessa.

Jouluvaloilla koristellut talot, pihapuut, ja keskustan kadut, sekä kaupoissa soivat joululaulut muistuttavat joulun ajasta. Itsellä ei nyt mikään erityisen joulufiilis vielä ole. Jotenkin on ihan sekaisin vuodenajoista. Varsinkin kun viime kuussa Suomessa käydessämme vietimme jo Marin suvun porukalla ennakkojoulun. Pöydässä oli kinkku, rosolli, joululaatikot ja -kalat ynnä muut jouluruuat, ja joulupukki kävi jakamassa lahjatkin. Nyt onkin sitten ikään kuin toinen joulu kuukauden sisään.20161209_191428

20161209_191450
Jouluvalaistuja puita Market Streetin ja Powell Streetin risteyksessä. Väki kiiruhtaa jouluostoksilla paikasta toiseen ihan kuin Suomessakin, tosin ilman sitä adventtisohjossa kyntämistä. Yksinäinen kyltinkantaja pyörii seassa muistuttamassa siitä, että ei tämä hässäkkä Coca-Cola -joulupukin ympärillä alunperin pyörinyt.
20161211_165209
Terassinpitäjä Noe Valleyssa on ollut sitä mieltä, että jouluvalaistuksessa enemmän on parempi kuin vähemmän.
20161211_171850
Noe Valleyss 24th Streetin varrella on panostettu omakotitalojen jouluvaloihin. Tämä on se sama talo, jonka Halloween-koristelukin oli viety astetta ammattimaisemmalle tasolle ruoria kääntelevine hoilaavine merirosvoineen yms. Monen talon erkkeri-ikkunassa on joulukuusi, jonka valaistus on joko diskovalo-tyyppinen monivärivälke, tai valkoinen ja niin kirkas, että muuta valaistusta siihen olohuoneeseen ei tarvitakaan.

Jouluvalaistus on siis runsas, kuten amarikkalaiseslta joulukoristelulta sopii odottaakin. Yritän napsia parempia kuvia joistain näyttävimmistä valosommitelmista vielä tässä lähipäivinä.

San Francisco Bay
Kylmän yön jälkeisenä kuulaana aamuna, kuten tänään, meidän parvekkeelta näkee San Franciscon lahden eteläpäässä siintävän San Josen silhuetin. Matkaa sinne on noin 75 km. Melkoinen ero siihen, kun kesällä oli niin sumuista, että hyvä kun näki sen vastapäisen talon, jonka katolla oli tänä aamuna huurretta.
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s