Verojen maksamisen ihanuus

on

 

Kuten viime viikolla kirjoitin, täkäläinen verosysteemi ei ole yhteensopiva suomalaisen kanssa. Ei totisesti ole. Eikä se ole yhteensopiva myöskään suomalaisen verosysteemin kanssa. Suomalaista verosysteemiä ja esimerkiksi veroehdotusta tuli ikävä sen yksinkertaisuuden vuoksi.

 

 

San Francisco botanical garden
Kuvassa horsma. Tai joku muu yrtti. Kun tämä tekstin aihe on niin tylsäntappava, laitan edes kuvitukseen hiukan väriä. Käytiin taannoin San Franciscon kasvitieteellisessä puutarhassa ihmettelemässä kevään kukkasia. Kävin siellä viime vuonnakin samoihin aioihin kevättä, mutta nyt on vissiin sen verran eri vaiheessa kevään tulo, että aivan eri kukat olivat kukassa.

Amerikkalainen veroilmoitus on annettava aina huhtikuun puoliväliin mennessä. Tänä vuonna siihen tuli hiukan jatkoaikaa pääsiäisen vuoksi, ja deadline oli 18.4. Yritin olla proaktiivinen, ja aloittaa ilmoituksen täyttämisen jo hyvissä ajoin. Ilmoitus on perinteisesti täytetty kynä-ja-paperi -tekniikalla, mutta koska kehitys on kehittynyt, niin nykypäivänä ilmoituksen tekemiseen on myös nettiohjelmia.

Ryhdyin käyttämään Turbotax-sovellusta. Ihan karvalakkimalli tästä sovelluksesta ei tullut kyseeseen, sillä minulla viime vuodelta tuloja myös Suomesta parin kuukauden ajalta. Täyttelin tarvittavia tietoja sovellukseen huolellisesti, ja kaikki näytti menevän sujuvasti. Sitten tultiin kohtaan ulkomailta tienatut rahat sekä ulkomaiset pankkitilit ja muu omaisuus. Siihenhän se sitten kuitenkin tyssäsi, vaikka Turbotaxin deluxe-version piti olla kykeneväinen käsittelemään myös nämä. Herjausviesti kuitenkin ystävällisesti, mutta päättäväisesti ilmoitti, että juuri tässä tapauksessa he eivät voikaan olla avuksi.

Filing taxes.
Kaikkiaan 47 sivua paperia. Tässä läjässä ovat meidän yhteiset veroperimme. Tätä yritin välttää tekemällä tämän kaiken sähköisesti, mutta kun ei, niin ei. Muutaman kerran on näitä työstäessä meinannut rauhallisemmallakin miehellä pinna kiristyä. Ja eikä siinä mitään, kyllähän veroja maksetaan, kun se kerran systeemiin kuuluu. Se vaan, että mitä maksamiensa verojen vastineeksi saa. Vaikka Suomessa veroprosentti on pari hassua prosenttiyksikköä korkeampi kuin täkäläinen liitto- ja osavaltion yhteenlaskettu prosentti, saa Suomessa rahoilleen kyllä huomattavan paljon parempaa vastinetta.

Koska meillä ei ollut aiempaa kokemusta täkäläisen veroilmoituksen täyttämisestä, ja halusimme saada asian oikein, päädyimme menemään veroneuvojan puheille. Sinne marssimme toissaviikon lauantaiaamuna varustautuneena kaikella mahdollisella veroihin ja pankkitileihin liittyvällä materiaalilla, mitä kuvittelimme tarvittavan.

Veroneuvoja naputteli antamiamme tietoja ohjelmaansa, ja kaikki sujui kutakuinkin jouhevasti. Mitä nyt tällä meinasi vähän väliä mennä herne nenään, kun jokin meille epäselvä asia haluttiin selventää heti sen ilmennyttyä.  Jouhevuus loppui kuitenkin siinä vaiheessa, kun mainitsin hänelle meidän Suomen asunnosta. Siinä vaiheessa kaikki liike lakkasi, ja syntyi parin sekunnin hiljainen hetki. Tädin kerättyä itsensä alkoi kysymystulva.

Koska asunto on ostettu? Paljonko siitä on silloin maksettu? Tämä summa pitää kääntää dollareiksi käyttäen sen vuotista keskikurssia. Mikä on asunnon arvon kehitys tuosta päivästä lähtien? Erittele siihen liittyvät kulut viime vuodelta, kuten sähkö- ja vesilasku, jätehuolto, kiinteistövero, jne.

rutsi
Kuvassa joku pitkäkoipinen lintu päivystää kivellä. Lieneekö joku haikaran sukulainen. Viereisellä kivellä möllöttää pari kilpikonnaa. Näillä ei ole mitään tekemistä verojen maksun kanssa. Paitsi se, että San Franciscon asukkaat pääsevät ilmaiseksi tänne kasvitieteelliseen puutarhaan. Muilta peritään portilla 8 dollaria.

Voi hyvät ihmiset sentään… Ei auttanut, kun alkaa kaivella vanhoja valuuttakursseja ja jotain kiinteistöjen arvonkehitystä paikkakuntakohtaisesti kuvaavia käppyröitä netistä, ja sen jälkeen sitten harrastamaan jotain korkeampaa matematiikkaa. Se nyt oli kuitenkin loppuviimeeksi vain matematiikkaa. Mutta sitten piti melkein lähteä rautakauppaan ostamaan rautalankaa, jotta saatiin väännettyä ymmärrettävä selitys siitä, että omistaessaan taloyhtiöstä osakehuoneiston Suomessa asukas ei suoraan maksa kiinteistöveroa, vaan se kuuluu yhtenä osana yhtiövastikkeeseen. Täällä moinen käsite, kuin yhtiövastike on ilmeisen tuntematon asia. Samoin kuin taloyhtiö. Melkoinen viritelmä siitä selityksestä sitten tulikin.

20170401_174626
Jälleen kuva, jolla ei ole mitään tekemistä itse tekstin kanssa.

Täällä maksetaan veroja sekä liittovaltiolle, että osavaltiolle. Nämä eivät luonnollisestikaan toimi samalla kaavalla, sillä kullakin osavaltiolla on omanlaisensa verotussysteemit. Joissakin osavaltioissa maksetaan esimerkiksi korkeaa omaisuusveroa, mutta matalaa myyntiveroa, ja jossain toisessa osavaltiossa nämä voivat olla esimerkiksi päinvastoin. Myös tuloveron suuruus määrätään osavaltiokohtaisesti

Ennakonpidätykset määritellään niin ikään liittovaltiolle ja osavaltiolle erikseen. Tähän käytettävä laskukaava on molemmissa tapauksissa jotain mielenkiintoisen ja hirvittävän väliltä. Itse en ainakaan vuosi takaperin niitä määrittäessäni ymmärtänyt niistä yhtään mitään, toimin vain ohjeiden mukaisesti. Ilmeisesti tämä taktiikka ei ollut aivan täydellinen, sillä veroneuvojan laskutoimitusten jälkeen kävi ilmi, että saatiin liittovaltiolta mätkyjä, mutta Kalifornialta kutakuinkin saman verran palautuksia.w4s2

w4loppu
Nämä pari sivua jos jonkinlaisia laskukaavoja piti selvittää määrittääkseen itselleen oikean ennakonpidätyksen. Mukavaa hommaa. Kuvassa on netistä sopivasti löytämäni pari vuotta vanhat kupongit, mutta niiden sisältö ei ole muuttunut sittemmin.

Kirjoitin sitten oikein juhlavasti shekin Trumpille, jotta tämä voi halutessaan sitten vaikka rakentaa pätkän muuria, tai syödä ylimääräisen katkarapuvoileivän golfklubillaan Floridassa. Shekin kirjoittamiseen piti katsoa ihan mallia YouTubesta, jotta homma meni oikein. Vuosi sitten kirjoitin yhden shekin, ja tämä oli nyt toinen. Eli ei niitä nyt enää ihan yhtenään täällä tarvitse kirjoitella. Olimme kyllä ilmoittaneet hoitavamme kaikki veroasiat sähköisesti. Kuitenkin, mikäli mätkyt oloisi halunnut maksaa sähköisesti, se olisi pitänyt hoitaa vähintään 6 pankkipäivää ennen määräaikaa. Tämä selvisi meille yhtä päivää ennen määräaikaa. Shekillä maksaessa riittää, kun kirjekuoressa on määräpäivän postileima. Nyt sitten vaan mielenkiinnolla odotellaan, koska ja missä muodossa Kalifornia maksaa meille palautukset.

writing a check
Shekkiä kirjoittamassa YouTube-videon avulla. Tarkastin allekirjoituksen yhteydessä päivämään kalenterista. Kyllä täälläkin eletään vuotta 2017.
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s